نشست تخصصی“نظام تأمین مالی پروژه در برنامه هفتم” برگزار شد.
نشست تخصصی «نظام تأمین مالی پروژه در برنامه هفتم» با سخنرانی دکتر داود دانش جعفری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و برخی از اساتید و صاحبنظران روز چهارشنبه 25 مهرماه در سالن یاران بهشتی سازمان برنامهوبودجه برگزار شد.
در مقدمه این نشست دکتر علی اوتارخانی رئیس موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامهریزی ضمن خیرمقدم و اهمیت موضوع نشست اظهار داشت: با توجه به هدفگذاری برنامه هفتم توسعه که رشد ۸درصدی و کاهش تورم و تحقق تورم تکرقمی را به دنبال دارد، ما باید دنبال سازوکارهای تأمین مالی غیر تورمزا باشیم که نیاز به یک تدبیر ویژه دارد.
رئیس موسسه افزود: یکی از چالشهای جدی این است که نسبت نقدینگی ما بهGِِDP در مقایسه با کشورهای دیگر بسیار پایینتر است ولی همین حجم نقدینگی اندک هم به سمت تولید هدایت نشده و موجب چالش شده است و سیستم بانکی و بودجه را به سمت سیاستهای انقباضی برده است. وی گفت: آنچه کشور را از بحرانهای اقتصادی عبور خواهد داد تولید محوری است و این استراتژی طی ۱۰سال اخیر موردتوجه و تأکیدات ویژه مقام معظم رهبری بوده است.
دکتر اوتارخانی در ادامه به عدم تعادلهای جغرافیایی بهعنوان یک چالش جدی دیگر اشاره کرد و گفت: تأمین مالی در نقاط جغرافیایی مستعد سرمایهگذاری وقتی اتفاق میافتد، شکافهای اجتماعی را بیشتر میکند لذا ما علاوه بر اینکه سرمایهگذاری را تعریف میکنیم باید در کشور عدالت در سرمایهگذاری را هم توأمان موردتوجه قرار دهیم. رئیس موسسه افزود: امروزه تأمین مالی یک مسئله است، تأمین مالی تولید محور یک مسئله و تأمین مالی عدالت محور نیز یک مسئله دیگر است لذا هدایت این سرمایهگذاریها به سمت نقاط پیشران کشور یک چالش جدی است، با یک امر چند انضباطی پیچیدهای مواجه شدهایم که نیاز به تفکر و بهرهگیری از اندیشمندان بیشتر میشود.
دکتر اوتارخانی در ادامه افزود: در اجرای سیاستها ما باید بتوانیم جهتگیری سرمایهگذاریها را به سمتی هدایت کنیم که اقتصاد ما را به قدرتی برساند که در اصل ۴۴، بخش خصوصی را در بخش تعاونی تقویت کند، عدالت اقتصادی را توسعه دهد و در اقتصاد مقاومتی بنیههای اقتصادی کشور را بهگونهای تقویت کند که دیگر تحریم پذیر نباشیم و غیرقابل تحریم باشیم.
رئیس موسسه گفت: وقتی اقتصاد درونزا باشد و برونگرا و دانشبنیان و مردم محور باشد، عملاً اقتصاد کشور قابلیت تحریم شدن بهگونهای که امروزه دارد، نخواهد داشت لذا نگاهها را تقویت و همگرا کنیم تا بتوانیم برنامه هفتم را از منظر هدفگذاری محقق کنیم و درصد تحقق برنامه را نسبت به برنامههای قبلی ارتقاء بسیار معناداریتری بدهیم.
در ادامه این نشست دکتر داود دانش جعفری عضو تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه تأمین مالی یکی از مسائل مهم اقتصادی کشور است، گفت: بهطور متوسط تا پیش از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸، کشورهای صنعتی سالانه حدود 8 تا ۱۰درصد و کشورهای درحالتوسعه، ۴تا ۵ درصد تولید ناخالص داخلی خود را در طرحهای عمرانی سرمایهگذاری میکردند. وی افزود: در بحران مالی سال ۲۰۰۸، این رابطه در کشورهای صنعتی به هم خورد و نتوانستند منابع طرحهای عمرانی را از منابع دولتی تأمین کنند؛ ازاینرو، راهکارهای دیگری را در پیش گرفتند. این در حالی است که کشور ایران نیز به نوعی با چنین مشکلاتی روبهرو است. این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بابیان اینکه طرحهای عمرانی در سالهای اخیر به دلیل مشکلات بودجهای دولت، ضربه خورده است، افزود: با استفاده از منابع بازار سرمایه میتوان طرحهای عمرانی را تکمیل کرد، بهشرط آنکه فرمولبندیها بهگونهای باشد که سرمایهگذاری در طرحهای عمرانی، اقتصادی محسوب شود .ساختار طرحهای عمرانی باید بهگونهای باشد که امکان بازدهی مناسب را برای سرمایهگذاران بخش خصوصی فراهم کند.
در ادامه دکتر حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، با بیان اینکه رشد اقتصادی از طریق سرمایهگذاری محقق میشود، گفت: تشکیل سرمایه به تولید، بهرهوری و ارائه خدمات و تحقق رشد پایدار منجر میشود و برای اینکه طی سالهای ۱۴۰۳تا ۱۴۰۷به متوسط نرخ رشد اقتصادی هشت درصد دستیابیم، باید سالانه سرمایهگذاری قابلتوجهی صورت گیرد که بخشی از این سرمایهگذاریها از طریق طرحهای عمرانی و بلندمدت محقق میشود.
در ادامه این نشست، دکتر سید محسن موسوی، مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه امید، گزارشی از «رویکرد برنامه هفتم پیشرفت در تأمین مالی پروژهها با تأکید بر تأسیس شرکت سهامی عام پروژه» ارائه کرد.