23 بهمن 1403 8:47:10
نشست تخصصی مسئله شناسی برنامه‌ریزی توسعه و پیشرفت در ایرانبرگزار شد.
غقفنشست علمی تخصصی «مسئله شناسی برنامه‌ریزی توسعه و پیشرفت در ایران»، با سخنرانی مؤلف کتاب «توسعه، چگونه؟ مسئله شناسی برنامه‌ریزی توسعه در ایران»، در سازمان برنامه‌وبودجه کشور برگزار شد.

این نشست از سوی مؤسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی روز سه‌شنبه ۲۳ بهمن‌ماه با حضور مدیران سازمان برنامه‌وبودجه، اساتید و.پژوهشگران به‌صورت حضوری و مجازی‌برگزارشد.

در ابتدا دکتر داود حسین پور معاون پژوهشی این مؤسسه محوریت نشست تخصصی را به‌عنوان یکی از مسائل و موضوع کلیدی برای همه کشورهایی که برنامه توسعه ملی دارند دانست.

دکتر حسین پور ضمن توجه به زمینه‌ها و شرایط محیطی که کشور ما در آن قرارگرفته، اظهار امیدواری کرد در آستانه تدوین سند چشم‌انداز ملی، این نوع نشست‌ها، دستگاه‌های اجرایی کشور را در یک مسیر روشن برای پیشرفت قرار دهد.

در ادامه دکتر حسین انتظامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مؤلف کتاب «توسعه، چگونه؟ مسئله شناسی برنامه‌ریزی توسعه در ایران»، چکیده‌ای از این کتاب را ارائه داد.

وی درباره چگونگی تألیف کتاب «توسعه، چگونه؟ مسئله شناسی برنامه‌ریزی توسعه در ایران»، گفت: در سال ۱۴۰۰، سازمان برنامه‌وبودجه کشور یک مجموعه شش‌جلدی با عنوان «هفتادسال برنامه‌ریزی توسعه در ایران» منتشر کرد که حدود شش هزار صفحه بوده و شامل ۱۰ مصاحبه، ۳۲ گزارش تحلیلی و ۱۶۰ مقاله علمی پژوهشی است.

مؤلف کتاب «توسعه، چگونه؟ مسئله شناسی برنامه‌ریزی توسعه در ایران» بابیان اینکه «این کتاب روایت من از آن مجموعه است»، گفت: بدیهی است اگر فرد دیگری همین مجموعه را خلاصه کند، ممکن است رهیافت‌های دیگری داشته باشد. فصل‌بندی‌ها نیز از همین زاویه دید است. به عبارت بهتر، از دیدگاه من اگر به موضوع‌های آمار، آمایش، فرهنگ، نظام برنامه‌ریزی و حکمرانی توجه شود، کلاف توسعه باز می‌شود. وی بر لزوم مطالعه این گزارش و مقالات توسط مدیران دستگاه‌های اجرایی تأکید کرد.

دکتر انتظامی در ادامه ضمن مرور تاریخچه‌ای از برنامه‌های توسعه خاطرنشان کرد: در عصر حاضر به دلیل سرعت تحولات، دیگر امکان پیش‌بینی برنامه‌های ۵ ساله وجود ندارد و دولت‌هایی می‌آیند که ممکن است اعتقادی به برنامه‌های قبلی نداشته باشند.

وی تشکیل مرکز ملی آمایش سرزمین در سازمان برنامه‌وبودجه، برقراری ارتباط بین آمایش و برنامه‌های ۵ ساله و سالانه، تحول ساختار بخش کشاورزی و ممنوعیت کشت در قلمروهای نامناسب، تشویق بخش غیردولتی در رعایت جهت‌گیری‌های آمایشی، حسابرسی جریان مواد و توجه به آمایش مناطق مرزی و... را از راهکارهای آمایش سرزمین در برنامه‌ریزی توسعه برشمرد.

دکتر انتظامی در ادامه به اهمیت فرهنگ در توسعه پرداخت و گفت: برای توسعه به شهروند توسعه‌خواه نیاز داریم، لذا طبق مطالب کتاب شش‌جلدی سازمان، توسعه را از مهدکودک‌ها باید آغاز کنیم، البته که فرایند نوسازی آموزش در ایران زمان‌بر است اما بعداً شیب تند می‌گیرد.

وی در بحث فرهنگ، مسئله سرمایه اجتماعی را یکی از متغیرهای بحرانی دانست و تأکید کرد باید کاری کنیم آسیب‌های اجتماعی به حداقل برسد و این امر جز سرمایه‌گذاری در بخش فرهنگ مقدور نیست و پیوست‌های فرهنگی و اجتماعی باید واقعی باشد.

معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: در مشارکت عمومی و خصوصی باید تغییر نگاه داشته باشیم، ایشان الزامات این تغییر را تدوین قانون و مقررات مناسب با این پارادایم، کاهش بوروکراسی، پایبندی بلندمدت دولت‌ها به تعهدات دانست و به برخی از راهکارها مانند درگیر کردن بخش پژوهش از طریق هلدینگ شدن دانشگاه‌ها، جلوگیری از سرازیر شدن نقدینگی به فعالیت‌های غیر مولد،، . مدیریت واردات مواد اولیه، معافیت مالیاتی برای تعاونی هاواصلاح قوانین مادر پرداخت.

در ادامه نشست دکتر داود حسین پور معاون پژوهشی مؤسسه و دبیر علمی نشست،، به جمع‌بندی مطالب ارائه‌شده پرداخت و خاطرنشان کرد: مرکز آمار ایران اطلاعات غنی دارد ولی مصرف‌کننده و مراجعه‌کننده از بدنه دولتی زیاد ندارد، بنابراین بخشی از اطلاعاتی که تولید می‌شود به نظر می‌رسد که دستگاه‌های مصرف‌کننده باید بدانند چه نیازهایی دارند.

ایشان گفت فرهنگ موضوعی کلیدی است، اولین کاری که باید انجام دهیم این است که فرهنگ‌سازی کنیم. انتخاب مدیرانی که هم توسعه‌خواه باشند و هم آینده‌ساز، کسانی را می‌خواهیم که آینده را بسازند. : مدیران آینده‌ساز اول می آیندسراغ برنامه و بعد سراغ بودجه می‌روند

وی افزود: در بحث مدیریت استراتژیک، امروزه از نظر تکامل علمی، از برنامه‌ریزی بلندمدت و استراتژیک عبور کرده‌ایم، مدیریت استراتژیک در حال گذر است. آنچه ملاک دولت‌هاست مدیریت بحران است. بنابراین ما باید به سمت نوسانات و پیچیدگی‌ها برویم و حل مسئله را پیدا کنیم.

معاون پژوهشی موسسه افزود: چون پدیده‌های نوظهور وجود دارد نباید حتماً یک برنامه از پیش تعیین‌شده داشته باشیم. برنامه راهبردی باید انعطاف‌پذیر باشد. وی افزود: در بحث پایش و نظارت بر برنامه هفتم پیشرفت اکنون تعدادی از همکاران سازمان برنامه‌وبودجه در حال آموزش هستند تا پایش و نظارت را بر عهده بگیرند اگر ما داده‌های خوب و سالم را داشته باشیم ضعف‌ها و محدودیت‌های کشور را می‌شناسیم و به سمت برنامه‌ریزی مناسب پیشرفت خواهیم رفت.

در این نشست همچنین دکتر علاءالدین ازوجی رئیس امور اقتصاد کلان سازمان برنامه‌وبودجه کشور و دکتر امیریان رئیس مرکز خدمات مشاوره موسسه و سایر صاحب‌نظران به بیان نقطه نظرات و دیدگاه‌های خود پرداختند.





شبکه‌های اجتماعی

Powered by Tetis PORTAL