موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت وبرنامه ریزی درتداوم برگزاری نشست های تخصصی خود، نشستی را با عنوان "ساختار و فرایند تامین مالی بنگاه های بزرگ در آیینه جداول جریان وجوه" برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی موسسه، این نشست که با حضور دکترمهرداد علیمرادی، مدیر کل دفتر طرح های پژوهشی موسسه، محمد هادی مهدویان، اقتصاددان و صاحب نظر در حوزه پولی و بانکی و ابوالفضل خاوری نژاد، مشاور موسسه پژوهشی اقتصاد مالی میهن برگزار شد، طرح استخراج نماگرهای اقتصادی بنگاه های عضو بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و درباره زوایای آن بحث و تبادل نظر انجام شد.
دکتر علیمرادی در ابتدا از روند شکل گیری طرح پژوهشی «ساختار و فرایند تامین مالی بنگاه های بزرگ» در موسسه با توجه به نیازهای موجود در سال 1397 و واگذاری این طرح به موسسه پژوهشی اقتصاد مالی میهن سخن به میان آورد و گفت: علی رغم آماده شدن گزارش های این پروژه در اسفند 1398، به علت رفع برخی از ابهامات و مسائل موجود که توسط ناظر پروژه مطرح شده بود، بیان نتایج به روزهای پایانی سال 1399 موکول شد که هم اکنون شاهد نتایج ارزشمند آن هستیم.
در ادامه خاوری نژادگفت: هدف از انجام این پروژه تبدیل داده های موجود در یادداشت های همراه صورت های مالی بنگاه های عضو بورس اوراق بهادار تهران به اطلاعات است. در واقع در حال حاضر از نماگرهای مالی برای ارزیابی عملکرد شرکت ها و بنگاه های مالی استفاده می شود و ما قصد داریم این نماگرها را به اطلاعات تبدیل کنیم تا از آنها استفاده بهتری شود.
در واقع نماگرهایی که مبنای ارزیابی عملکرد بنگاه ها قرار میگیرند تا در هدفگذاری و ارزیابی نتایج برنامه های بهبود مورد استفاده قرار گیرند، نماگرهای کلیدی عملکرد نامیده می شوند و از جمله نماگرهای کلیدی شناخته شده، نماگرهای مالی هستند. بنابراین در کنار نماگرهای مالی، نماگرهای اقتصادی را که از قابلیت قابل توجهی در ارزیابی وضعیت بنگاه برخوردارند؛ استخراج کردیم.
وی افزود: هر چند ترسیم خط فاصل روشن بین نماگرهای مالی و اقتصادی به سادگی امکان پذیر نیست و چون مفاهیم، تعاریف و قواعد تهیه نماگرهای اقتصادی نسبت به نماگرهای مالی کمتر شناخته شده اند، پس برای حفظ جامعیت و بررسی ابعاد مختلف فعالیت بنگاه، لازم است که نماگرهای عملکرد اقتصادی همراه با نماگرهای عملکرد مالی به صورت مستمر در بنگاه تهیه شود.
مشاور موسسه پژوهشی اقتصاد مالی میهن، اهداف کلیدی این پروژه را مواردی چون ارایه تصویر کمّی چند بعدی و تفصیلی از عملکرد حقیقی و مالی بنگاه های مهم اقتصادی کشور در سطح خرد، ارائه تصویری دقیق از چگونگی تامین مالی و سرمایه گذاری مالی شرکت های بورسی با استفاده از ابزارهای گوناگون مالی، آشنایی بنگاه ها با نماگرهای اقتصادی در کنار نماگرهای شناخته شده مالی-حسابداری، ارایه آمارهای جایگزین برای جداول جریان وجوه در غیاب جداول بهنگام در سطح فعالیت های اقتصادی و غنا بخشیدن به ادبیات اقتصادی مبتنی بر آمارهای ثبتی در سطح خرد عنوان کرد و اشاره داشت در این پژوهش سعی شده از روش های علمی مورد قبول در جامعه علمی جهانی استفاده شود تا نتایج با دقت کافی استخراج شوند.
خاوری نژادگفت: در این روش مبنای کار استخراج داده ها، صورت های مالی شرکت ها بوده که از codal. ir ، برای سال های 1393 تا 1397 استخراج شده است. به علاوه بررسی 383 شرکت بورسی در هشت رشته فعالیت اصلی در دستور کار قرار گرفته است که 30 شرکت به علت انواع نقص در داده های صورتهای مالی (تغییر سال مالی، نبود اطلاعات در برخی سال ها و سایر نقایص داده ای) از فرایند نهایی محاسباتی کنار گذاشته شدند و در نتیجه 353 شرکت مورد بررسی قرار گرفتند.
وی خاطرنشان کرد: خروجی های طرح به صورت مشخص موضوعاتی چون ارزش ستانده، رزش افزوده، مازاد عملیاتی، درآمد اولیه، درآمد قابل تصرف-پس انداز، تشکیل سرمایه، شکاف پس انداز-سرمایه گذاری و خالص وام دهی و وام گیری را در بر می گیرد که برای تمام شرکت ها بررسی شده اند.
خاوری نژاد در پایان ضمن اشاره به آمارها و اطلاعات استخراج شده از شرکت ها گفت: برای دستیابی به نتایج، روش جمع زدن از کوچکترین واحد بررسی؛ یعنی شرکت استفاده شده است که با جمع زدن ارقام شرکت ها، ارقام زیر فعالیت ها و با جمع زدن ارقام زیرفعالیت ها، ارقام فعالیت های اصلی به دست آمد و در مرحله نهایی، با جمع زدن ارقام فعالیت ها، ارقام کل شرکت ها حاصل شده است. همچنین به علت حجم بسیار زیاد نتایج، در این طرح تنها به نتایج مربوط به کل شرکت های بورسی و شرکت های صنعتی بورسی اکتفا شده است.
جداول جریان وجوه از موضوعات مغفول در اقتصاد ماست
در ادامه مهدویان به عنوان ناظر اجرایی طرح، ضمن تشکر از زحمات خاوری نژاد و موسسه تحت حمایت ایشان برای راهبرد و اجرایی کردن این طرح گفت: مقوله تحلیل اطلاعات اقتصادی همیشه قابل تأمل و مد نظر علمای اقتصادی در سراسر جهان بوده است و علی الخصوص بحث جداول جریان وجوه هم از بحث های مغفول در اقتصاد ماست و باید به آن توجه ویژه کرد که از جمله دلایل آن وجود تورم در ساختار اقتصادی ماست که به علت زمان بر بودن تهیه این جداول و تأثیر تورم بر اقتصاد، استفاده از این جداول را کم فروغ می کند و اعداد به علت گذر زمان موضوعیت خود را ازدست می دهند.
وی ادامه داد از جمله دلایل دیگر مغفول ماندن این جداول عدم آشنایی مدیران اقتصادی با شیوه بهره برداری از اعداد و ارقام و نتایج حاصل از این جداول است و بنابراین نمی توانند از آنها استفاده موثر کنند.
این اقتصاددان و صاحب نظر در حوزه پولی و بانکی خاطرنشان ساخت: باید در علم اقتصاد جدید به سمت شیوه هایی حرکت کنیم که قبل از آنکه نتایج این وجوه مالی در شرکت ها دامان ما را بگیرند، بتوانیم آنها را پیش بینی کنیم و از مشکلات ایجاد شده برای شرکت ها بکاهیم.
مهدویان اضافه کرد: در برسی های انجام شده از وجود دو نارسایی در اقتصاد کشورهای صنعتی در بحران سال 2008 سخن گفته می شود: 1- برنامه ریزی هدفمند برای مدیریت ریسک به صورت جدی، علمی و هدفمند2- نارسایی سیستم اطلاعاتی ما در تطبیق حساب های بخش واقعی و مالی؛ به صورتی که با عدم شفافیت در واقعیت های مالی شرکت، با مشکلات عمیق مالی مواجه شده و مجموعه مالی شرکت و اعتبار آن زیر سوال می رود که بررسی جریان وجوه شرکت ها ما را از حرکت در این ورطه باز می دارد.
وی تاکید کرد: بهبود کیفیت داده ها، شفافیت مالی و ارتقاء کیفیت تحلیل ها برای برنامه ریزی های اقتصادی از دیگر مزایای استفاده از روش بررسی جداول جریان وجوه برای شرکتهای مالی است که باید بیشتر بدان توجه شود.
در پایان کارشناسان و افراد حاضر در جلسه درباره نتایج بدست آمده از پژوهش و روش های دست یابی به آن بحث و تبادل نظر کردند.