موسسه عالی آموزش وپژوهش مدیریت وبرنامه ریزی در تداوم برگزاری نشست های تخصصی خود، نشستی را باعنوان "دورکاری و بررسی آثار کرونا بر کسب و کارها "برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی، در این نشست که با حضور دکتر علی داوری، عضو هیأت علمی دانشگاه کارآفرینی دانشگاه تهران؛ سعید سلیمانی، مدیر کل توسعه راهبردها و سیاست های سازمان فن آوری اطلاعات و علیرضا میر بلوک، عضو هیأت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران برگزار شد؛ از اقتصاد مبتنی بر کرونا و آثار و پیامدهای کرونا بر کسب و کارها سخن به میان آمد.
دکتر علی متوسلی مدیر کل دفتر خدمات پژوهشی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی به عنوان دبیر این نشست، ضمن اشاره به آثار و تبعات اشاعه ویروس کرونا بر اقتصاد کشورها، خصوصا ایران، دورکاری و از بین رفتن بخشی از مشاغل را از تبعات اشاعه این ویروس دانست و اضافه داشت: دولت ها وظیفه دارند که برای زندگی خانوارها و اقتصاد آنها در این شرایط ویژه برنامه ریزی کنند و بازیابی مشاغل و حفظ آنها مقوله پیچیده ای است که باید درباره آن تأمل نمود.
دولتها با چالش گران شدن و ناکارآمدي نظام هاي بهداشتی مواجه اند
دکتر علی داوری به عنوان سخنران اول این نشست، از انجام تحقیقی با موضوع 40 ریسک کسب و کار در بحران کرونا نام برد و افزود: ریسک در معنایی عام به مفهوم در معرض خطر قرار گرفتن است و موضوع ریسک در اقتصاد و کسب و کار از اهمیت ویژه ای برخوردار است که میتوان ریسک ها را به ریسک های تجاری و غیرتجاری تقسیم کرد.
وی با اشاره به ریسک های اقتصاد جهانی، رکود طولانی مدت اقتصاد جهانی، افزایش ناگهانی ورشکستگی ها و موج ادغام صنعتی، ورشکستگی صنایع یا بخش هاي اقتصادي در برخی کشورها، افزایش بیکاري به ویژه در جوانان و تضعیف وضعیت مالی اکثر اقتصادها را از تبعات این ریسک ها برشمرد که هر یک می تواند اقتصاد کشورها را با چالش های جدی رو برو کند.
داوری به فروپاشی اقتصاد کشورهای در حال توسعه به عنوان چالشی جدی در جهان امروز اشاره کرد که افزایش تورم در این کشورها از تبعات و آثار آن به شمار می رود. خروج گسترده سرمایه ها و رکود در سرمایه گذاري مستقیم خارجی و کاهش بودجه بازنشستگی به دلیل مشکلات مالی صندوق هاي بازنشستگی از دیگر ریسک های اقتصاد جهانی است که دولتمردان باید برای آن برنامه ریزی کنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه کارآفرینی دانشگاه تهران در ادامه به ریسک های اجتماعی حاصل از اشاعه کرونا اشاره کرد و افزود: ورشکستگی موسسات تحصیلی و آموزشی در صورت طولانی شدن بحران، گران شدن و ناکارآمدي نظام هاي بهداشتی، سواستفاده دولت ها از وضعیت بحران و حالت اضطراري و کاهش آزادي هاي مدنی، تشدید مشکلات سلامت روانی، افزایش نابرابري اجتماعی و عصبانیت مردم از مدیران ارشد سیاسی و بی اعتمادي به دولت ها از جمله این ریسک ها محسوب می شود که در مدیریت کلان اجتماعی باید به آنها توجه شود.
وی سپس از ریسک های ژئوپولتیک گسترش ویروس کرونا گفت و خاطرنشان کرد: بسته ماندن مرزها و مشکلات جابجایی کالا و افراد، بهره برداري دولت ها از بحران کووید 19 براي منافع ژئوپلیتیک، تشدید بحران ها با کاهش کمک هاي خارجی به برخی کشورها و دولتیتر شدن صنایع استراتژیک در بعضی از کشورها از جمله آثار و تبعاتی است که باید برای آن برنامهریزی بلند مدت داشت.
داوری ریسک های فناوری و صنعتی را از ریسک های دیگر زندگی در فضای کرونا اعلام کرد و تأکید کرد: افزایش قیمت محصولات و خدمات، افزایش قیمت مواد اولیه، حذف تدریجی برخی مشاغل و صنایعی که امکان فعالیت ندارند، کاهش فعالیت شرکت هاي کوچک و متوسط و استارتاپ ها به دلیل تابآوري پایین، حفظ سلامت جسمی و روانی کارکنان و کاهش انگیزش کارکنان به دلایلی مانند حذف اضافه کاري، افزایش هزینه هاي زندگی و ... از جمله ریسک های مطرح در کشور ماست که علاوه بر سایر ریسک های جهانی باید بدان توجه ویژه داشت.
در ادامه مهندس سعید سلیمانی، مدیر کل توسعه راهبردها و سیاست های سازمان فنآوری اطلاعات به بررسی تأثیر کرونا بر کسب وکارهای نوپا و حوزه های فن آورانه با نگاهی به گذشته و بررسی آینده پرداخت.
وی با اشاره به تحقیقی که بر روی 100 شرکت فناوری اطلاعات و تا تاریخ 23 فروردین 99 انجام شده است؛ افزود: این شرکت ها در 4 حوزه خدمات آنلاین، خدمات نرم افزاری، کسب و کارهای حضوری و خدمات پزشکی آنلاین دسته بندی شده بودند تا به طرحی جامع برای کاهش تأثیرات منفی شیوع ویروس کرونا بر آنها دست یایم.
وی شیوع ویروس کرونا را بر 72 درصد از کسب و کارهای مورد بررسی مؤثر دانست و افزود: حوزه خدمات آنلاین مانند تاکسی های اینترنتی و شبکه های فروش آنلاین، بیشترین تاثیر منفی را از این وضعیت گرفته اند و در مقابل، حوزه های مربوط به خدمات پزشکی (تولید تجهیزات پزشکی، مشاوره آنلاین و..) بیشترین تاثیر مثبت را از کرونا گرفته اند.
سلیمانی در ادامه اضافه کرد: تنها 18 درصد شرکت های موجود، به دلیل شیوع کرونا مجبور به کاهش نیروهای خود شده اند و در عین حال، بیشترین تعدیل نیرو در حوزه نرم افزار بوده است. همچنین 51 درصد شرکتهای نوپایی که شیوع کرونا بر آنها تأثیر منفی گذاشته است، کاهش مشتریان و کاهش درآمدهای ناشی از آن را مهمترین تأثیر ویروس کرونا بر کسب وکار خود می دانند.
از طرفی دیگر شرکت های فعال در حوزه پزشکی، بیشتر از سایر حوزه ها، یا کاهش درآمد نداشته و یا با کاهش درآمد ناچیزی مواجه شده اند و در عوض شرکت های فعال در حوزه نرم افزار، بیشتر از سایر حوزه ها، کاهش درآمد داشته اند.
وی اظهار داشت: نتایج پژوهش نشان می دهد که 62 درصد شرکتها ادعا کرده اند که در صورت تداوم شرایط موجود، کسب وکارشان در کمتر از 3ماه به طور کامل تعطیل خواهد شد،6 درصد شرکت ها بین 3 تا 6 ماه تاب میآورند و32 درصد شرکت ها می توانند با منابع موجود تنها تا پایان سال به فعالیت خود ادامه دهند.
مدیر کل توسعه راهبردها و سیاست های سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به تحقیق دیگر با موضوع آینده نگاری فناوری اطلاعات درکشور، اصلی ترین و مهمترین هدف از انجام این طرح را دریافت نظر خبرگان و متخصصان حوزه «فاوا» کشور درخصوص»چگونگی دخالت دولت «و» لزوم یا عدم لزوم دخالت دولت «در توسعه هر یک ازحوزه های فناورانه فعلی یا آینده دار دانست و افزود در مقابل سئوال چگونگی دخالت دولت، گزینه هایی چون توسعه همکاری های فناورانه داخلی، توسعه همکاری های فناورانه داخلی-خارجی و توسعه زیرساخت تحقیق و توسعه در کشورها و در برابر سئوال شیوه های دخالت دولت در هر حوزه فناورانه، پاسخ هایی چون ارتقاء محیط کسب وکار،کمک به شکل گیری و توسعه شرکت های بزرگ و کمک به توسعه شرکت های کوچک و متوسط و نوپا از طرف شرکت کنندگان مطرح شده است.
ضرورت حمایت دولت از بنگاه های اقتصادی و کارآفرینان
علیرضا میربلوک سخنران پایانی این نشست علمی ضمن بیان نمونه هایی از تأثیر کرونا بر مشاغل و فعالیت های اقتصادی در کشور، حمایت دولت از بنگاه های اقتصادی وکارآفرینان را درمقابل ناملایماتی چون کرونا و تحریم های اقتصادی خواستار شد و افزود: امروزه کارآفرینان در خط مقدم کرونا قرار دارند و در صورت عدم حمایت آنها با مشکلات متعددی چون بیکاری جوانان، افزایش نا امیدی و افزایش بزه در جامعه مواجه خواهیم شد.
وی ایجاد بسترهای مناسب برای صادرات کالاها و مراودات بیشتر با کشورهای جهان را اهرم هایی برای کاهش فشارهای اقتصادی عنوان کرد و خاطرنشان ساخت: باید هر طور که می توانیم کارگران را در محیط های کار حفظ کنیم تا از ایجاد فاجعه های اجتماعی و اقتصادی جلوگیری شود.
در ادامه این نشست علمی، افراد حاضر در جلسه سوالاتی را با موضوعات و دغدغه های مختلف اقتصادی مطرح و درباره مسائل روز اقتصادی کشور به بحث و تبادل نظر پرداختند.
Normal 0 false false false EN-US KO AR-SA